perjantai 23. marraskuuta 2012

Maalatun pinnan käsittely


Puhtaan puun tai aikaisemmin maalatun pinnan käsittely Sateenkaari Perinnetaidon väritähnoilla ja/tai öljyllä/ lakalla

Sateenkaari-Väritahnoja voidaan rajattomasti sekoittaa keskenään, sekä yhdessä Pellavaöljyvernissan, Puunkuullotusöljyn, Vanhanajan Puunhoitoöljyn, Vedenkestävän Puuöljyn, Hartsiöljylakan ja Soitinlakan kanssa. Ulkokäyttöön näistä soveltuvat Vanhanajan Puunhoitoöljy, Vedenkestävä Puuöljy ja Hartsiöljylakka, sisäkäyttöön soveltuvat kaikki.

Puunhoitoöljy, Puunkuullotusöljy ja Pellavaöljyvernissa ovat parhaita silloin, kun halutaan mahdollisimman huomaamaton pinta. Erityisen huomaamaton on lopputulos silloin, kun käytetään öljy-/väripinnan viimeistelyssä nukkaamatonta, pehmeää rättiä (esim. vanha T-paita tms.). Tällöin on tietenkin muistettava huolehtia öljyisen rätin hävittämisestä itsesyttymisvaaran välttämiseksi. Rätti voidaan polttaa, levittää kuivumaan, panna vesiämpäriin, sulkea tiiviiseen metalliastiaan tms.
Vedenkestävää Puuöljyä, Hartsiöljylakkaa tai Soitinlakkaa sävytettäessä on hyvä muistaa, että sopiva väritahnan määrä on enimmillään n. 5 - 10 % lakan määrästä. Väritahnaa voi kyllä sekoittaa enemmänkin, mutta silloin se alkaa vaikuttaa lopputuotteen kuivumisaikaan ja kovuuteen. Käsiteltäessä aikaisemmin maalattuja pintoja on ne ensin puhdistettava ja kevyesti hiottava. Silloin kun ei tiedetä, mikä maali on kysymyksessä, voidaan useimmissa tapauksissa välttää harmit käsittelemällä hiottu pinta ensin Sellakalla ja vasta sitten sävytetyllä lakalla. Sateenkaari-Väritahnoilla voidaan maalata myös sellaisenaan ja siten ne soveltuvatkin erityisen hyvin taidemaalaukseen, koristemaalaukseen tms.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti