perjantai 23. marraskuuta 2012

Hyödyllistä tietoa puun pintakäsittelystä

Vanhan maalarimestariperinteen mukaisia pintakäsittelymenetelmiä Sateenkaari-tuottein, huonekaluille, koriste-esineille, leluille, oville, ikkunoille, ulko- ja sisäseinille yms. voit toteuttaa mm. seuraavasti: puun rakennetta korostava öljykäsittely: hyvin hiotulle puupinnalle hierretään Sateenkaari-puunkuullotusöljyä (pellavaöljyvernissan, kiinanpuuöljyn ja puuhartsien seos), joko tiuhaa sivellintä tai nukkaamatonta rättiä käyttäen, tai hiomalla se loppuhionnan yhteydessä sisään. Öljyä tulisi hiertää/hioa puuhun niin kauan kuin se ”ottaa vastaan”. Tämän jälkeen pinta kuivataan huolellisesti niin, että puun pinnalle ei saa jäädä minkäänlaista öljykalvoa. Kohteen tulisi antaa tämän jälkeen kuivua n. 1-5 vrk, olosuhteista riippuen, ennen käyttöönottoa. N. 2 viikon kuluttua öljykäsittelystä pinta voidaan `kiillottaa` esim. huopalaikalla tai vastaavalla. Työ tulisi tehdä hieman painaen, jolloin mikroskooppiset huokoset painuvat kiinni ja helpottavat näin pinnan hoitoa ja lisäävät sen kestävyyttä. Se voidaan myös haluttaessa vahata vaikkapa Sateenkaari- Antiikkivahalla ja kiilloittaa.

Pelkän vahan käyttöä suoraan puun päälle tulisi välttää sen haurauden ja läpäisevyyden vuoksi! Tarvittaessa Puunkuullotusöljyä voidaan sävyttää esim. Sateenkaari-väripigmentein ja Sateenkaari-väritahnoin sopivan kuulto- tms. värin aikaansaamiseksi. Väripigmentin käyttö puunkuullotusöljyssä edellyttää huolellista värin ”hiertämistä” öljyyn.

Pintakäsittely Sateenkaari-temperaemulsiolla: temperaemulsiota tulisi käyttää jo viimeistelyhionnoissa siten, että emulsio ohennetaan suhteessa 1 osa vettä, 2 osaa emulsiota ja sivellään se esihiotun pinnan päälle. Tässä vaiheessa emulsio voidaan myös jo sävyttää Sateenkaari - akvarelliväreillä, mahdollista tulevaa pintaväriä noudatellen, tai laseeraavien kerrosten aikaansaamiseksi. 2-6 tunnin kuluttua pinta hiotaan. Tarvittaessa käsittely uusitaan. Tällainen pinta voidaan viimeistellä ohentamattomalla temperaemulsiolla, joko sävytettynä tai ilman, lakata öljylakoilla, lakata, maalata pellavaöljymaalilla, lakkaöljymaalilla jne.

Pintakäsittely Sateenkaari-öljymaalipohjalla : öljymaalipohjaa voidaan käyttää sellaisenaan paneelien, ovien, ikkunoiden, huonekalujen, käyttöesineiden, ulko- ja sisäseinien yms. pintakäsittelyyn. Se on valumaton ja muodostaa puolikiiltävän, kullanruskehtavan pinnan, jonka päälle voidaan myöhemmin maalata pellavaöljymaaleilla ja lakoilla. Siihen voidaan sekoittaa myös esim. tervaa suhteessa 1:2 ja/tai sävyttää sitä Sateenkaari-väritahnoin, jolloin aikaansaatua, paksuhkoa maalia voidaan ohentaa tarpeen mukaan Sateenkaari-öljymaaliohenteella , tai Linutin - ohenteella . Yksi parhaista pintakäsittelyistä syntyy siten, että työstettävä pinta ensin hiotaan ja/tai pohjustetaan Sateenkaari-temperaemulsiolla ja sitten viimeistellään pellavaöljymaalilla . Tervan käyttö vaatii useimmiten Sateenkaari-serotiinin (kuivike) lisäämistä liuokseen kuivumisen parantamiseksi. Puunkuullotusöljyn ja pellavaöljymaalien kuivumista voidaan niinikään nopeuttaa, lisäämällä niihin 2 - 10 % serotiinia. Maalattujen kalvojen on kuitenkin tällöin oltava hyvin ohuita, koska muutoin ne helposti rypistyvät.

Nopeasti etenevän pintakäsittelyn voi tehdä esim. seuraavasti: Puhdas puupinta hiotaan huolellisesti ja värjätään/sävytetään, joko Sateenkaari-akvarelliväreillä, Sateenkaari-vesipetseillä tai näiden seoksilla, veden haihduttua pinta käsitellään Sateenkaari-sellakalla, jota on ohennettu 20 - 30 % Etasolilla (sprii). Pinta hiotaan kevyesti ja lisätään uusia sellakkakerroksia tarpeen mukaan, kunnes riittävän tasainen pohja on saatu aikaiseksi.Tällaisen pohjan voi viimeistellä esim. Sateenkaari - Hartsiöljylakalla, Sateenkaari - Soitinlakalla tai Sateenkaari - Sellakalla.Jos käytetään sellakkaa myös viimeistelyssä, koko työ, värjäyksestä viimeistelyyn voidaan tehdä samana päivänä. Öljylakkoja käytettäessä kuivuminen vie seuraavaan aamuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti